Donderdagavond 26 september werd de uitslag van het lijsttrekkersreferendum bekend gemaakt. Ik voel mij zeer vereerd dat de leden voor mij hebben gekozen. Hier lees je de samenvatting van mijn speech die ik gaf op de ledenbijeenkomst.

Partijgenoten,
Jullie hebben gekozen voor een lijsttrekker die er ongelooflijk veel zin heeft de komende maanden en jaren te werken aan een sterk GroenLinks in onze stad. Ik ben blij met het vertrouwen dat jullie, de leden, in mij hebben gesteld. Dank daarvoor! Een welgemeend dankwoord gaat uit naar Noël en Carin met wie ik een prettige “strijd” heb gevoerd voor de befaamde 1e plek. We hebben in Nijmegen laten zien dat partijdemocratie belangrijk is en prima kan verlopen. Carin, ik ga er vanuit dat je actief blijft voor onze partij, zoals je dat al jaren bent. En Noël, ik hoop van harte dat jij als belangrijk onderdeel van het GroenLinks-team je kennis en ervaring blijft steken in onze idealen. Dat heeft de partij nodig.

Ik ga mij inspannen om voor heel GroenLinks een goede aanvoerder te zijn. En dat woord zegt veel: ik zie mezelf als onderdeel van een team. Ik hoop samen met jullie te werken aan een ijzersterk verkiezingsprogramma, aan een optimistische en toekomstgerichte campagne en natuurlijk aan een goed verkiezingsresultaat. Dat zal vanaf nu mijn boodschap zijn en ik hoop dat jullie die met mij gaan verkondigen: we gaan voor een goed resultaat.

Als ik kijk wat we als GroenLinks de afgelopen jaren hebben neergezet dan kan ik daar trots op zijn. Ondanks kille bezuinigingen uit Den Haag hebben we ons sociale beleid overeind kunnen houden. Minima zijn er niet op achteruit gegaan. Dat noem ik nou de rekening van de crisis eerlijk delen. De afgelopen jaren heeft Nijmegen, meer dan elders in het land, geïnvesteerd in duurzame energie en meer energie bespaard. Een prestatie op trots op te zijn: duurzaamheid is bij ons in goede handen. En als ik lees dat er ongelooflijk veel vrijwilligers omkijken naar asielzoekers, mensen het kleine culturele experiment blijven maken, en de acceptatie van homo- en lesbo’s onder middelbare scholieren het hoogst is van Nederland dan durf ik wel te stellen dat we hier een vrijzinnige samenleving te pakken hebben. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst voor onze stad. En ook vertrouwen in een goed verkiezingsresultaat. Laten we samen strijden voor onze idealen. Ik ben er trots op dat ik daarin als jullie lijsttrekker het voortouw mag nemen.