oud & nieuw in RotterdamIk wens je een gezond, gezellig en groen 2011 toe! Maak er een mooi jaar van. Voornemens heb ik niet maar ik wil het komende jaar mijn weblog meer gebruiken om te horen wat er speelt bij Nijmegenaren. Daarom ga ik wat vaker een vraag stellen of een idee toetsen. Om te beginnen over een actueel thema op deze eerste dag van het nieuwe jaar. Ik werd vanochtend wakker met het nieuwsbericht dat de jaarwisseling in Nijmegen relatief rustig is verlopen. Daar ben ik oprecht blij mee en op deze plaats bedank ik al die hulpverleners, agenten, toezichthouders, straatcoaches, vrijwilligers en betrokken bewoners voor hun actieve inzet. De lijst met Nijmeegse maatregelen om oud & nieuw rustig te laten verlopen was indrukwekkend: naast veel repressie zoals gebiedsverboden en cameratoezicht is er gelukkig ook geïnvesteerd in maatregelen om rotzooi te voorkomen. Ik lees op de site van de gemeente dat wijkbewoners hebben aangegeven dat er behoefte is aan activiteiten voor jongeren in aanloop naar de jaarwisseling. Daar kan ik mij zeker iets bij voorstellen. Jammer genoeg lees ik niets over een feest tijdens de jaarwisseling. In grote steden zoals Amsterdam of Rotterdam is dit een mooi traditie of wordt er hard gewerkt om er een traditie van te maken. Op een centrale plek in de stad wordt een feest georganiseerd met topartiesten een centrale vuurwerkshow. Ik denk dat een stadsfeest tijdens de jaarwisseling kan bijdragen aan meer veiligheid en gezelligheid. Het kan een economische impuls zijn voor ondernemend Nijmegen en draagt ook bij aan goede stadspromotie. Daarnaast kan het ook nog eens een positief effect hebben op het milieu. Immers, hoe meer mensen de centrale vuurwerkshow bezoeken, hoe minder vuurwerk zij zelf de lucht inschieten. Ik ben benieuwd of jij zo’n stadsfeest in Nijmegen een goed idee vindt. Wanneer er veel positieve reacties zijn, kan ik het idee inbrengen in de gemeenteraad wanneer wij in het eerste kwartaal de startnotitie bespreken over het nieuwe evenementenbeleid voor Nijmegen. Een stadsfeest moet natuurlijk gedragen worden door de stad dus laat je (positieve of negatieve) reactie horen!