peilOnze mooie stad verdient een stadsbestuur dat duurzaam investeert: in de ontwikkeling van mensen, bij het creëren van werk en het bouwen aan de stad. Woensdag stemt Nijmegen voor een nieuw stadsbestuur. Op die dag begint de toekomst en daar heb ik zin in! Met mij vele mensen, als we de peilingen van Maurice de Hond mogen geloven. Hij geeft de volgende verwachting van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij ik maar direct met het goede nieuws in huis val. Groen Links zit in de lift. De goede uitslag van de verkiezingen van het Europees Parlement lijkt overtroffen te worden. Dat beloofd wat, want in juni vorig jaar behaalden we maar liefst meer dan 20% van alle stemmen! In samenvatting de verwachtingen van de andere partijen:

  • Ondanks het feit dat het CDA in 2006 al geen goede Gemeenteraadsverkiezingen had, zal de uitslag in de meeste gemeenten een verder verlies betekenen. De uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen lijkt al een te hoge hobbel voor deze partij.
  • Dankzij het feit dat de PVV in vrijwel geen van de gemeenten meedoet zal de VVD het (duidelijk) beter doen dan 4 jaar geleden en ook beter dan de verkiezingen van het Europees Parlement. Wellicht komt de VVD daardoor in de buurt van de uitslag van het CDA.
  • De PvdA zal ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen de grote verliezer zijn. Een halvering van het aantal raadszetels is daarbij niet uigesloten. Wel doet de PvdA het duidelijk beter dan als het kabinet niet was gevallen en daardoor ook (wat) beter dan bij de Europese Parlementsverkiezingen.
  • D66 zal het veel beter doen dan bij de beide verkiezingen in 2006. Maar het lijkt erop dat D66 nu weer wat aan het wegzakken is en het slechter zal doen dan bij de Europese Parlementsverkiezingen.
  • De SP zal het veel slechter doen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslag zal niet zo ver af liggen van de laatste Europese Parlementsverkiezingen en de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Spannende tijden dus!