blijGroenLinks heeft gisteren een prima uitslag behaald in Nijmegen. Ten opzichte van de TweedeKamer verkiezingen in 2006, hebben we ons aandeel is het totaal aantal stemmen met bijna de helft gestegen: van 10,4 naar 14,4% van de stemmen. Daarmee behoren we samen met de PVV en D66 tot meest groeiende partijen. Opvallend is dat de VVD pas de 4e stijger is in Nijmegen. De PvdA wint procentueel wel maar verliest ruim 400 stemmen ten opzichte van 2006. De PvdA is daarmee wel met afstand de grootste partij in Nijmegen maar niet de grote winnaar, zoals de Gelderlander kopt vandaag.

Ook ten opzichte van de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen hebben we het als GroenLinks prima gedaan: er hebben 61 mensen meer op ons gestemd dan in maart. Dat betekent dat we onze kiezers hebben kunnen vasthouden! Dat is een mooie prestatie omdat GroenLinks altijd de pisang dreigt te worden bij de vraag wie de grootste wordt. Het fenomeen strategisch stemmen hebben we kunnen afwenden en dat is een prestatie om trots op te zijn. Dank is op zijn plaats aan alle vrijwilligers die met ons de straat zijn opgegaan om campagne te voeren.

Naast deze redenen heb ik nog meer aanleidingen om blij te zijn met de verkiezingsuitslag in onze mooie stad: we blijven een linkse stad. Alle rechtse partijen doen het veel minder goed in Nijmegen dan in de rest van het land. Alle linkse partijen doen het in Nijmegen beter dan in de rest van het land. Zin de toekomst, dank aan alle stemmers!